Sluit Gristenen Op In Kampen!

Toch een beetje vreemd verhaal. Vier minderjarige pubers staken het garagebedrijf van Ben Bochanen in Alblasserdam in de fik. Geintje. Tientallen auto’s in die zaak verbrand, het pand zwaar beschadigd, dus een schade die in de miljoenen loopt. Gelukkig werd het schorem in de kraag gevat, en hebben ze inmiddels bekend. Zaak opgelost. De verzekering van de ouders betaalt de miljoenenschade aan de garagehouder, en die kan met zijn zaak een doorstart maken. Zou je denken. De praktijk is weerbarstiger.

Drie van de vier brandstichters zijn afkomstig uit een streng gereformeerd gezin. Lopend naar de kerk, op zondag niet met de bus, de vrouwen nooit een broek aan. Allemaal best, ze doen maar. Maar wat wel vervelend kan uitpakken voor de rest van de samenleving, is dat ze om Godsdienstige redenen niet aan verzekeren doen. Als iemand met een gebroken been naar het ziekenhuis moet, betaalt de kerk de kosten. Als hun huis af fikt, zorgt de kerkelijke gemeenschap voor een nieuwe woning. In ruil daarvoor draagt iedereen een percentage van zijn inkomen af aan de kerk. Eerlijk gezegd vraag ik mij af, wat het verschil is tussen het betalen van geld aan de kerk die jouw ziektekosten vervolgens vergoedt, en het betalen van geld aan een onderlinge waarborgmaatschappij, die jouw ziektekosten vervolgens vergoedt. Die zwarte-kousenchristenen zijn tegen verzekeren, maar feitelijk doen ze dat toch. Of je nou premie aan de Oud-Gerefomeerde Vrijmakingskerk Alblasserwaard betaalt, of aan de Onderlinge Waarborgmaatschappij Alblasserwaard en Omstreken: het blijft hetzelfde. Maar goed: de ouders van de brandstichtende zwartekousenpubers zijn dus niet WA-verzekerd. Mensen die zeer terecht niets met die Godsdienst te maken willen hebben, maar gewoon willen dat hun afgebrande bedrijf door of namens de daders wordt vergoed, dreigen het nakijken te hebben. Want er is bij de ouders van de daders geen geld om de miljoenenrekening te voldoen.

Terecht spugen wij als samenleving op Moslim-jochies die in Vogelaarwijken argeloze bejaarden van hun handtas beroven, of vrouwen van de fiets trekken. Maar zeker netzogoed  dienen wij neer te kijken op Gristenen die grote schade veroorzaken en de slachtoffers met de brokken laten zitten omdat ze nu eenmaal tegen het afsluiten van verzekeringen zijn. In dat verband wijs ik er graag nog even op, dat met de jaarwisseling veruit de meeste vernielingen werden aangericht in de Bible-Belt (Staphorst - Nijkerk - Gorinchem - Ridderkerk - ’s Heer Arendskerke)! Waar houdt het recht van Godsdienstvrijheid op? Dient iedere Nederlander verplicht een WA-verzekering te hebben? In ieder geval moet de samenleving niet hoeven op te draaien voor de financiële gevolgen van dit gedrag.

Mensen die in een woonwijk enorme overlast veroorzaken, worden tegenwoordig uit hun huis gezet, en krijgen een hufterproof woning op een industrieterrein toegewezen, zodat niemand meer last van ze heeft. Dat blijkt in de praktijk erg goed te werken. Ik eindig met een warm pleidooi om ook sommige in Nederland woonachtige Godsdienstwaanzinnigen te deporteren naar een plek waar ze slechts elkaar tot last zijn met hun polio-epidemiën, hun verplichte zondagsrust en hun onverzekerde bestaan. Waarheen die idioten zouden moeten worden gedeporteerd? Kampen! Daar is het best uit te houden, met dat zicht op de IJssel...