Eurovisie: valse nichten en blote jurkjes

Erg slecht geslapen vannacht. Waarom? Ik maak me grote zorgen over de kwaliteit van ons publieke omroepbestel. Ik heb z iets verschrikkelijks gezien… Gisteravond zat ik met mevrouw Oplopers op de bank wat te zappen, en ik bleef even hangen bij een programma waarin we mochten stemmen op een van de mogelijke liedjes waarmee we ons binnenkort op Europees niveau belachelijk gaan maken. Ik kwam in een of ander pauzenummer terecht. Blonde meisjes deden een dansje in blote jurkjes, en meneren zongen een medley van grote Songfestivalsuccessen. Het laatste fragment was een deel van het overbekende “Save your kisses for me.” Dat eindigt met de tekst “Won’t you save them for me, even though you’re only 3…” Tot mijn verbijstering staken alle zangers met een trots gezicht triomfantelijk wat vingers in de lucht. Allemaal vier vingers. Ja. Vier. En trots kijken, dat zooitje… Op dat moment kwam mijn avondeten omhoog, en spuugde mevrouw Oplopers haar koffie tegen de muur. Er wordt al jarenlang geklaagd dat studenten aan de PABO niet kunnen rekenen. Ik ben bang dat deze uitzending ook niet zal hebben bijgedragen tot een goed cijfermatig inzicht. Het geheel werd trouwens gepresenteerd door Jack van Gelder. Was dat niet die voetbalcommentator die nooit naar wedstrijden mocht waar meer dan vijf doelpunten werden verwacht, omdat ‘ie dan de kluts kwijtraakte? Ja echt, het Songfestival is bij de TROS in goede handen…


Ach ja, de TROS. Die noemt zich de grootste familie van Nederland. Ik ben blij dat ik daar niet bij hoor. Je moet er toch niet aan denken dat je met de hele club wordt opgesloten op een derderangs cruiseschip of in een lullig strandhotel, en de hele dag moet luisteren naar pokkenherrie van Frans Bauer en Marianne Weber? Meedeinen op de verlopen liedjes van vergane glorie zoals bij voorbeeld van Imca Marina en Ronnie Tober? Ik ga nog liever gewoon dood. En dan te bedenken, dat een verslag van die bagger in twaalf afleveringen wordt uitgezonden, compleet met door het beeld hossende doublbehangen werksters en magazijnbedienden met rode truien over groene overhemden, beige shorts, witte sokken en slippers.


Echt. Heel onrustig geslapen vannacht. Want die beelden van het absolute toppunt van wansmaak lieten me maar niet los… En dan te bedenken dat het nog slechts om de voorloper van het absolute dieptepunt ging. Want dat komt nog: het Eurovisie Songfestival. Ooit was dat een toonaangevende muziekwedstrijd, waar de kwaliteit van de inzendingen van zeer hoog niveau was. Maar tegenwoordig is het een ordinair prijzenfestival, met knettervals knerpende idioten op het podium. Zelfs de orkesten zijn afgeschaft. Gewoon mee krijsen met een geluidsbandje. Een festival waar voormalig communistische ministaatjes met welhaast onuitspreekbare namen als Uzmani, Kazarchazi, Estbekistan en Tarbati elkaar de punten toespelen. Wij hebben als deelnemer van het eerste uur natuurlijk allang de moed opgegeven. Sinds jaar en dag vaardigen we B-artiesten van wie niemand ooit had gehoord af. Namen die u niet hoeft te onthouden, netzomin als ik dat moet. Iets in de trant van Glenda Hees, Roy Graantuin of Debilia Romney. Maar dit jaar doen we cht heel serieus ons best om op de laatste plaats te eindigen. We sturen De Tobbers. Een driemanschap dat bestond uit twee valse nichten (zowel qua toon houden als qua gedrag) en een veredelde bierkroegenzanger. Al geruime tijd voor de wedstrijd viel het trio uiteen, zodat er nog een of andere uit de hand gelopen karaokezanger van de straat werd geplukt om het geheel weer min of meer te completeren. Volkomen terecht heeft de NOS besloten, zijn handen van die flauwekul af te trekken. Er is logischerwijze nog maar n omroep die er zin in heeft om zijn zendtijd aan die rotzooi te verspillen. Juist: de TROS. Die aardige omroep die trouwens zijn collega’s van bejaardenomroep MAX verlinkte bij het Commissariaat voor de Media omdat ze cd’tjes van Andr Rieu weggaven aan leden. Want Andr Rieu was van de TROS. Matennaaiers!


Er wordt nogal neerbuigend gedaan over het gebrek aan toegevoegde waarde van nieuwkomers als POWNed voor het Nederlandse omroepbestel. Begrijpelijk. Maar kan iemand mij dan even uitleggen wat de functie van omroepen als de TROS eigenlijk is, qua waardevol?