De kerstballen van Manon Thomas

Even de legerkazerne gebeld. “Goedemorgen, Oplopers hier. Ik heb begrepen dat om de oorlog in Verweggistan te betalen de prijzen in de kantine zijn gestegen? Maar denken jullie nou echt dat de huzarensalade en de granaatappels in die kroeg in de Voorstraat dan opeens relatief goedkoop worden? En is het nou écht nodig om meteen de voordeur eruit te rammen?” De Luchtmobiele Brigade wordt in de volksmond meestal met “licht debiele brigade” aangeduid. Dat is niet zomaar. Een stel dronken soldaten heeft een Zwolse kroeg verbouwd. Dat zijn ze zo gewend van hun optreden in den vreemde. Eerst de deur intrappen, dan pas vragen stellen. Maar je moet werk en privé wel een beetje gescheiden houden, natuurlijk. Nou ja, lullig blijft het: de rats, kuch en bonen zijn flink duurder geworden.

Weet u wat ook een dure grap is? Je schuldig maken aan hekserij of toekomstvoorspellen in Tadzjikistan. Dat kan je op een flinke boete komen te staan omdat het parlement een wet heeft aangenomen die zulke occulte praktijken verbiedt. Occultisme speelt een belangrijke rol in het centraal-Aziatische land, en daar moet wat aan worden gedaan. Maar ze kunnen wel overdrijven. Pas nog werd iemand op de bon geslingerd omdat-ie op het station zei dat de trein over 10 minuten zou komen. Dat lijkt me toch een iets te strenge toepassing van het verbod op toekomstvoorspellen…

Trouwens, nu we het toch over treinen hebben: ook de treinkaartjes worden een dure grap. Dat komt doordat het de NS eindelijk is gelukt, meer treinen op tijd te laten aankomen. Niet dat je daar als reiziger wat aan hebt, trouwens. Nee hoor, ze knallen gewoon de deur voor je smoelwerk dicht en vertrekken. Trein op tijd, reiziger staat een half uur voor lul op het perron. Ze schijnen trouwens ook te proberen vaker op tijd aan te komen door niet langer voor een rood sein te wachten. Schiet ook lekker op, natuurlijk. Totdat het mis gaat. Flikker toch op met die onzin. En waarom kan ik in de trein nog maar zelden koffie kopen? En waarom is in de trein regelmatig de plee op slot of het water op zodat ik niet eens mijn poten kan wassen? Ik krijg toch maar weinig waar voor mijn dure geld.

Weet u wat ook duur is? De advocaat van Manon Thomas. Maar die biedt in tegenstelling tot de NS wél waar voor haar geld. Want die dreigt Paul de Leeuw een hoop geld af te troggelen. Waarom? Paul heeft de beruchte blote plaatjes van Manon bewerkt tot kerstkaarten, en op zijn hyves gezet. Dat vindt Manon niet leuk. En terecht: ik zou het ook lullig vinden als wordt gesuggereerd dat mijn ballen als ze uit de kerstboom flikkeren in stukken op de grond uiteenspatten omdat ze van glas zijn. Nee, dat is niet eerlijk, want de ballen van Manon zijn hartstikke echt.

Ook tamelijk duur is Robert Jensen. Dat is een soort dikke lelijke pisnicht die voor RTL de hele tijd belegen grappen maakt in een ranzige talkshow. Ja, dan vraag ik me toch af wat die vetklep in hemelsnaam met die talk moet. Vaseline, dáár heeft-ie wat aan. Maar bij RTL willen ze van hem af. Want er kijkt geen hond naar zijn dikbetaalde pokkeprogramma. Uitsluitend de vaste bezoekers van restaurant “L’Etoile Brune” in de Reguliersdwarsstraat schijnen af en toe nog weleens een keertje te kijken.

Nee, ik kijk niet naar Jensen. Nee, ik verheug mij op aanstaande zondag. Want RTL heeft ook echt heel erg goede, toonaangevende programma’s. Zondag dus: het kerstprogramma van Harry Mens! Met medewerking van aandelencrimineel Geert Schaaij en de afgeserveerde Nazi-journalist Thomas Lepeltak. Ik kan niet wachten... En zeg nou zelf: het zou niet de eerste keer zijn dat iemand daags na zijn optreden in de show van Harry overhoop wordt geschoten...