Criminele opa's


Veiligheid staat voor mij voorop, dus ben ik even bij het seniorencomplex langs gegaan. Ik meldde mij bij de receptioniste. “Goedemorgen, Oplopers is de naam. Waar zijn de detectiepoortjes tegen het verboden wapenbezit?” Hologig werd ik aangestaard. Wat ik precies bedoelde? Ik herhaalde mijn vraag. Want het was op televisie. Ouderen worden steeds crimineler.

De hele samenleving raakt ontwricht. Bij de Free Record Shop worden tegenwoordig nog maar weinig CD’s van rappende negers gestolen. Nee, vandaag de dag wordt de bak met Ronnie Tober en Ciska Peeters stelselmatig geplunderd. In supermarkten hebben de Wilhelmina-pepermunt, de Rivella en de ontbijtkoek de Breezers van de eerste plaats in de diefstaloverzichten verdrongen.

Ook de overlast door Ipods in de trein verandert. Werd eerst je reis verpest door allochtoontjes met een brutale bek en onvoorstelbare pokkemuziek, nu moet je verplicht meeluisteren naar “Mag ik van u een lift, meneer”, een hit van de Zangeres Zonder Naam uit ongeveer 1923. Trouwens, pas nog werd er in Appingedam een bushokje in elkaar getrapt. Want de bus naar de bingo-avond was te laat. De dader bleek 86 jaar oud te zijn. En graffiti, onderschat ook dat probleem niet. Op een blinde muur bij het uitgiftepunt van medische hulpstukken stond de onvergetelijke tekst “Pierre Kartner Rulez” gekalkt. Géén gezicht. Volgens mij is het dus inderdaad waar: de criminaliteit onder ouderen neemt hand over hand toe.

En mocht u bejaarden die op het op het verkeerde pad zijn geraakt uitsluitend associëren met kleine criminaliteit, dan hebt u het mis. Wat dacht u van zo iemand als meneer Grijpman Poenink? Het lukte hem niet om zijn bank zo nadelig mogelijk te verkopen, en daarmee zijn aandeelhouders een loer te draaien. Nu moet hij van de terechte winnaars van de overnamestrijd zijn riante positie bij de bank opgeven. Maar hij neemt nog wel eventjes enkele tientallen miljoenen euro’s mee. Dat geld is verdiend doordat zijn bank als u een rekening betaalt, uw geld eerst afschrijft, er dan een dagje mee speculeert, en het dan pas op de rekening van de begunstigde stort. Bent u mooi uw rente kwijt. Opa Poenink is dus gewoon een ordinaire dief.

En wat dacht u van minister Donner? Van Sociale Zaken. Onder zijn verantwoordelijkheid hebben ambtenaren ingebroken in het computersysteem van de Gemeenschappelijke Persdienst. Met behulp van de uit dat systeem gestolen informatie hebben ze geprobeerd, lastige berichten uit de krant te houden. Wellicht dat Donner de door hem vurig gewenste versoepeling van het ontslagrecht eerst eens in zijn eigen ministerie kan doorvoeren?

Hoe dan ook, de eerste de beste opa die nog durft te jammeren over de jeugd van tegenwoordig sla ik zijn kunstgebit uit zijn bek. Recentelijk betrapte ik nog een oude heer op wildplassen. Toen ik hem daarop voor viezerik uitschold luidde zijn uiterst zwakke verweer dat-ie met het stijgen der jaren ietwat incontinent was geraakt. Jaja. Of pas geleden nog, toen in het specialiteitenrestaurant een meneer op leeftijd opeens een zakmes tevoorschijn haalde. Ik pakte het af, maar de bebaarde zestiger in kwestie eiste op hoge toon zijn kostbare bezit terug. “Weet u wel wie ik ben? Ik ben Johannes van Dam, culinair journalist!” Rot toch op met die kutsmoezen… Bij bejaardenhuis Avondrust om de hoek zit nog zo’n ouderwetse buurtsuper. Daar hangt sinds kort een bordje bij de deur: “Maximaal twee bejaarden tegelijk in de winkel”.