Een barbaar met een jurk in het ziekenhuis

Een kerel in een witte jurk is in heel veel gevallen een verstandelijk misdeelde Berber. Wist u trouwens dat er een ouderwets woord voor Berber bestaat? Barbaar! En een kerel in een zwarte jurk is doorgaans níét afkomstig van het Rif-gebergte: die heeft meestal rechten gestudeerd. Maar de medische wereld slaat alarm. Regelmatig ontstaan gevaarlijke situaties omdat Moslim-fundamentalistische baardapen niet toestaan dat hun vrouw, zus of nicht wordt behandeld door een mannelijke arts, zelfs niet als er acuut levensgevaar dreigt. Raar, want door een jurk te dragen leveren ze zelf een bijdrage aan het gebrekkige onderscheid tussen mannen en vrouwen. Maar even zonder gekheid: hier wringt het belang van Godsdienstvrijheid met het recht van iedereen op medische hulp. Ook als er geen vrouwelijke arts in de buurt is. Maar is de oplossing eigenlijk niet heel eenvoudig?

Vroeger had iedere bevolkingsgroep zijn eigen ziekenhuizen. Vroeger? Nog steeds! Een bekend voorbeeld was 'De Joodsche Invalide' op het Weesperplein in Amsterdam, later verhuisd naar Amstelveen. Daar kon je je fijn kosher laten opereren. Of het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, waar op vrijdag geen vlees werd geserveerd. Nog steeds kennen wij het protestantse VU-ziekenhuis, waar men bijvoorbeeld heel terughoudend is met euthanasie.

Zou het een idee zijn om ook hier en daar een Islamitisch ziekenhuis te stichten? Liefst middenin getto's als Bos en Lommer en Kanaleneiland? Scheelt ook aardig in de reiskosten, toch? Maar dat kan natuurlijk niet zonder dat we daar als samenleving voorwaarden aan stellen. Net zoals de Joden en de Katholieken zou dan ook de Moslim-gemeenschap mee moeten betalen aan de oprichting van die ziekenhuizen. En het gevolg zou dan wel moeten zijn dat die fundamentalistische baardapen, die nu voor intimidatie en levensgevaarlijke situaties zorgen in 'gewone' openbare ziekenhuizen, in die openbare ziekenhuizen geen enkel religieus recht meer hebben, dus ook niet als een mannelijke arts hun vrouw behandelt. Wanneer een kerel in een jurk probeert de medische hulp aan een ander te verhinderen, dient hij subiet te worden opgepakt voor poging tot doodslag. Kan-ie zich fijn laten bijstaan door een andere kerel in een jurk: een advocaat.