Natte dozen en een racistische pleurisneger

“Neenee meneer de rechter, uw straf betekent niets voor mij. Het kan wel zo wezen dat ik door die politieman werd betrapt met die gestolen pannenset onder mijn jas, maar ik laat de zaak onderzoeken door een onafhankelijk bureau. Neenee meneer de cipier, ik ga niet mee naar uw gevangenis.” Een heel bijzondere redenering, vindt u niet, waarde lezer? Als je wangedrag is beoordeeld door een bevoegde instantie, veeg je daar je reet mee af, en verlang je met een stalen smoelwerk opeens een onderzoek door een zogeheten onafhankelijk bureau. Die truc is bedacht door een stel rotzooiende deelraadsleden in Amsterdam Zuidoost.

André Bhola, Mala Eckhardt en Egbert Doest zijn deelraadsleden in de Amsterdamse sloppenwijk Zuidoost. Ze hebben zichzelf verrijkt door zich als deelraadslid in te zetten voor subsidies voor instellingen, waarna ze zelf door die subsidie betaalde klussen voor die instellingen deden. Zakkenvullerij in optima forma dus. Een onderzoek van de Amsterdamse Rekenkamer bracht hun zelfverrijking vlijmscherp aan het licht. Maar Bhola, Eckhardt en Doest blijven vooralsnog gewoon deelraadslid. Ze vertikken het om op te stappen omdat ze willen dat een “onafhankelijk bureau” hun daden nog een keer toetst. Nóg een onderzoek? Het onderzoek van de Rekenkamer is prima volgens de regelen der kunst uitgevoerd, dus hoezo nog een onderzoek? Tsja, ik kan slechts concluderen dat Bhola, Eckhardt en Doest gewoon moeten opdonderen. Toen ze het vertikten om zélf op te stappen, zijn ze door de PvdA de fractie uitgetrapt. En terecht, stelletje lamlullen! Minder terecht is het, dat die partij dat onafhankelijke flauwekulonderzoek gaat betalen. Flikker toch op!

Maar pas écht verbijsterd was ik, toen ik een stuitende foto in de krant zag. Tijdens het debat in de stadsdeelraad zat op de publieke tribune het stereotype van de Zuidoostelijke drugsverslaafde. Zwarte huidskleur, ongeschoren smoelwerk, enorme donkere zonnebril op, gebreide pet op zijn hoofd. Hij hield een groot bord omhoog met de tekst “Rekenkamer-onderzoek is gekleurd. Waarom de kruimelzwarten wel en de grote schurkenwitten niet?” Even los van het feit dat er voor duizenden euro’s in de zakken van de betreffende deelraadsleden zijn verdwenen, wat wel wat anders is dan een lullig kruimeldiefstalletje, vind ik de racistische ondertoon die meneer ten toon spreidt niet kunnen. Nog een mazzel trouwens dat die gek niet riep dat zijn kleurgenoot Karl Noten vrijgesproken moest worden omdat downloaden van kinderporno ook maar kleine criminaliteit is. Politiek correct noemen we die meneer op de tribune een allochtoon. Mag ik mij even wat minder genuanceerd uitdrukken? Ja, dat mag? Fijn. Racistische pleurisneger!

Ik ken veel mensen van Surinaamse komaf. Gewone mensen die een serieuze rol in de maatschappij vervullen. Door hard te werken en zich in te zetten voor hun medemens. Ze staan midden in de samenleving. Die grapjassen in de deelraad en die mafkees op de publieke tribune zijn een beschamende schandvlek op deze mensen. Nee, die stadsdeelraad Zuidoost is bepaald geen reclame voor de buurt.

Nu we het toch over reclame hebben: met stijgende verbazing las ik het bericht over de oproep aan adverteerders om het televisieprogramma ‘De Gouden Kooi’ te gaan boycotten. Joop Atsma van het CDA vindt het programma “te walgelijk voor woorden”en zijn Christen Unie-collega Arie Slob spreekt van “een mensonwaardig programma”. Ze hopen dat een reclameboycot de nekslag voor het programma zal betekenen. Maar de heren gaven het zelf al toe: zij gáán daar niet over. Het is aan de bedrijven zélf om te bepalen, waar en wanneer ze reclame willen maken. Daarom is de oproep van Atsma en Slob net zo kansloos als de kruistocht van NS-spindoctor Joost Ravoo tegen onze vrienden van GeenStijl. Maar ik viel van mijn stoel toen ik las dat inmiddels één adverteerder gehoor heeft gegeven aan de oproep. Weet u wie er voor, tijdens of na de uitzendingen van ‘De Gouden Kooi’ niet meer met zijn reclame op TV wil? U raadt het nooit. Albert Heijn. Wát een giller! Albert Heijn! Onze nationale grootgrutter neemt afstand van de verwerpelijke uitstraling van het programma. Daarmee hebben de verantwoordelijken in het concern behoorlijk wat boter op het hoofd. Want zeg nou zelf, wat is er nou verwerpelijker: een multinational die miljardenfraude op de beurs pleegt waar aandeelhouders en zegeltjesplakkers het slachtoffer van zijn, of een stel mensen die zich geheel vrijwillig in een huis laten opsluiten om elkaar het leven zuur te maken? Nou?

Ach ja, reclame. Sex sells! Ik las over een Zuid-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die de stewardessen tijdens de vlucht een poosje in bikini door het toestel laat flaneren. Klantenbinding. Hmm, bij klantenbinding denk ik in dit verband toch meer aan bondage in ranzige keldertjes. Ook heb ik zo mijn bedenkingen bij de creatieve vondst van een Canadese pizzakoerier. Die brengt de pizza’s rond in dozen met foto’s van blote dames op de bodem. Hoe meer pizza je eet, hoe bloter die mevrouw wordt, zeg maar. En eerlijk is eerlijk, ik vind zo'n blote mevrouw op de bodem van mijn pizzadoos toch een heel stuk prettiger dan zo'n Moksi Meti-racist op de tribune bij de deelraad. Maar ik hoop wel dat die types op die brommertjes een beetje doorrijden met die pizzadozen. Want als de pizza daar te lang in heeft gezeten, wordt het karton zo nat en gaat het ribbelen. Hebben die blote dames opeens ontzettend veel last van cellulitis…