Dooie boef en gratis condooms

In juli 1998 stal Moravia Ramsahai een bromscooter. Toen hij kort daarna door twee politiemannen staande werd gehouden, trok hij een pistool. Een van de agenten riep: "Laat vallen!", maar in plaats daarvan richtte de rover zijn wapen op diens collega. Die schoot uit lijfsbehoud de scooterdief neer. Moravia overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Een tragische dood. Maar zijn familie krijgt nu 27.000 euro schadevergoeding. Dát snap ik niet. Sterker nog, ik wíl het niet snappen. Maar ik zie wel een verband met gratis verstrekte condooms.

De nabestaanden van criminele Moravia, want zo mag je een dief die met een geladen vuurwapen loopt te zwaaien gerust noemen, zijn naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gestapt om genoegdoening te eisen. En het Hof heeft de Nederlandse staat veroordeeld tot een schadevergoeding. Niet omdat de agent onterecht zou hebben geschoten, maar omdat de eerste uren van het onderzoek naar de schietpartij door de Amsterdamse politie waren gedaan, in plaats van door de Rijksrecherche.

Ik vind dat raar. Want wát is nou de reden dat Moravia dood is? Komt dat doordat hij een pistool richtte op een politieman, die uit lijfsbehoud daarna een schot afvuurde, en daarmee zijn eigen leven redde? Of is-ie overleden omdat het onderzoek door de verkeerde instantie is verricht? Nou dan!

Sterker nog: het Hof stelt in zijn uitspraak nota bene dat de agenten volkomen terecht en volgens hun instructies hebben gehandeld. En toch krijgen Renee Ramsahai, Mildred Ramsahai and Ricky Ramsahai tienduizenden euro’s schadevergoeding. Ik kan het niet uitleggen. Ik wíl het niet uitleggen. Mijn rechtvaardigheidsgevoel jeukt.

Dat rechtvaardigheidgevoel jeukt overigens al sinds de zomer van 1998. Mag ik toenmalig stadsdeelvoorzitter Hannah Belliot (PvdA) van Stadsdeel Zuidoost even citeren? "Ik wil een ode brengen aan een jongeman die vier weken geleden hier op het terrein zijn vriendin een afscheidskus gaf," sprak zij op het terrein waar het Kwakoe-festival werd gehouden. Maar waarom is er geen ode gebracht aan bijvoorbeeld de medewerker van een snackbar in Bos en Lommer die ook in de zomer van 1998 werd doodgeschoten, toen hij een overval op zijn zaak probeerde te verhinderen? Nog nooit had ik mij zo diep geschaamd voor een partijgenoot.

Het toekennen van zo'n forse schadevergoeding aan de nabestaanden van Moravia Ramsahai door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en de ode van de toenmalige stadsdeelvoorzitter aan deze crimineel, kunnen gemakkelijk worden opgevat als een klap in het gezicht van iedereen die wel op een fatsoenlijke wijze omgaat met de wet en met begrippen als mijn en dijn.

Maar een bruggetje van het ene uiterste (diefstal) naar het andere uiterste (gratis weggeven) is snel gemaakt. Ik had net gehoord dat ze bij een paar voedselbanken nu ook gratis condooms gaan uitdelen. Persoonlijk vind ik die dingen niet te vreten. Al laat je ze drie uur sudderen in een pan met dikke bodem: het blijven erg taaie dingen. En het is ook wel erg omslachtig geregeld: voor de condooms zonder smaak moet je naar de Etos, voor de condooms met aardbeiensmaak naar de groenteman, en voor die met dropsmaak naar Jamin. Nee, dan de voedselbank: alle smaken onder één dak!

Maar ja, voor de voedselbank ben ik niet arm genoeg. En ik heb een erg boeiend leven. Daarom neuk ik te weinig. Althans, dat begrijp ik uit het beleid van de stichting Jippy. Die levert gratis condooms aan een paar voedselbanken in Nederland. Waarom? Omdat voor arme mensen seks het enige vertier is, aldus meneer Jippy. Tsja: wat een middagje golf is voor de upper-ten, is een stevig potje wippen dus voor de heffe des volks? Nogal aanmatigend, dunkt me. Hoewel ... seks kost niets, en je hoeft er eigenlijk niet eens de deur voor uit. Liever niet, zelfs.

De secretaris van de Tilburgse Voedselbank maakt het nóg bonter. Die denkt dat zijn cliëntèle steeds vaker ongewenst zwanger raakt. Neenee, dat is geen morele kwestie, het gaat gewoon om een economisch aspect van de hulpverlening. Ze zijn bij die voedselbank gewoon beducht voor het risico nóg meer monden te moeten voeden! Maar waarom de klanten zwanger raken? Omdat condooms te duur zijn, en de pil uit het ziekenfonds is. Tsja ...
"Wat," zult u zich afvragen, "is nou het verband tussen condooms en het eisen van een schadevergoeding voor een terecht overhoopgeschoten straatboefje?" O, maar da's toch niet zo ingewikkeld? Beide zijn tamelijk gevoelloos ...