Relipedia

“Ik ga nu met je neuken,” zei de 63-jarige Staphorster ouderling tegen het schoolmeisje. “Want dat is de lotsbeschikking. Accepteer het maar.” Nee, de term ‘lotsbeschikking’ zou in de zwartekousen-Van Dale absoluut niet zijn gesneuveld. Want dát is wel een handig woord. Andere handige woorden als damespantalon en zondagswinkel zouden wél worden geschrapt. Gelukkig, het onzalige plan om een speciaal woordenboek voor de School Met Den Bijbel te maken, ging niet door. Maar mijn tevredenheid hierover was slechts van korte duur, want het gevaar blijkt nog niet te zijn geweken. Amerikaanse Gristen-fundamentalisten hebben een gecensureerde versie van Wikipedia opgezet. Een soort Relipedia, zeg maar.

Die gekuiste Van Dale bood overigens wel allerlei didactische handigheidjes. Want een lastige taalkundige nieuwerwetsigheid is natuurlijk de tussen-n. Dat probleem hoeft op Scholen Met Den Bijbel niet te worden behandeld. Is het nou geboortebeperking of geboortenbeperking? Maakt niet uit, dat woord is sowieso weggecensureerd. Hoerekast of hoerenkast? Sommige problemen verdwijnen vanzelf als je maar met de rug naar de samenleving gaat staan, je ogen dichtknijpt en je vingers in je oren stopt. Het vak Nederlands wordt trouwens op die fundamentalistische scholen sowieso niet gegeven. De kindertjes krijgen daarvoor in de plaats les in Nederlands Hervormd.

Dat rare woordenboek is uiteindelijk gecancelled. God zij dank, want het leek me nog een heel karwei om naast mijn overige drukke werkzaamheden nu ook al boekverbrandingen te moeten gaan organiseren.

Maar er rijst een nieuw probleem. Omdat vooruitstrevende Christenen het bezit van een computer met internetaansluiting niet langer verbieden, hebben hun Amerikaanse achteruitstrevende geloofsgenoten een tegenzet bedacht. Een soort Relipedia. Wikipedia Met Den Bijbel. Het wangedrag dat namens of in de Bijbel wordt verricht, zoals de kruistochten en het op de brandstapel werpen van baby’s, wordt weggepoetst. Daarentegen worden heidense misdaden zoals de rooftocht van Djingis Khan of de pedofiele neigingen van de quasi-profeet Mohammed breed uitgemeten. Dát is natuurlijk gewoon meten met twee maten. Erger nog, dat is dom houden van het volk. Wij maken fundamentalistische Moslims regelmatig het terechte verwijt dat ze met de rug naar de rest van de samenleving staan. Maar die kritiek geldt ook voor de Gristen-fundamentalisen die zich ophouden in de Bible-belt, die zoals u weet loopt van Staphorst via Ede, Berkel-Rodenrijs, Goes en Virginia naar Michigan.

Mag ik de Statenbijbel citeren? Ja, dat mag? Dank u. “Zijn hart zal zich tegen den Heer vergrammen.” Nou, mijn hart krijgt ook steeds meer last van vergramming. Mijn hart zal zich tegen den Gristen-fascist vergrammen. Want weet u, waar al die zwartekousencensuur mij erg aan doet denken? In Nazi-Duitsland werden uitsluitend radio’s verkocht die alleen maar de toegestane zenders konden ontvangen. Zo hielden de spindoctors-avant-la-lettre het volk dom. Wij vervloeken terecht de Nazi. Maar de Gristenhond heeft soms veel van hem weg.